Hvad er selvskade?

Selvskade er når en person bevidst påfører sig selv smerte eller anden skade – fx ved at brænde, ridse, slå eller skære sig selv.

Det er ofte svært for omgivelserne at forstå selvskade og for den der selvskader, kan det være forbundet med skam og tabu. De fleste der selvskader, bruger det som en måde at overdøve svære følelser og overvældende tanker på. For enkelte kan det også være en måde at kommunikere til omgivelserne om, at man har det svært eller en måde at straffe sig selv på.

Selvskade er mere almindeligt, end man tror. Der er danske undersøgelser der peger på, at op mod hver 3. ung i Danmark har prøvet at selvskade.

Selvskade som en måde at håndtere følelser på
De fleste der selvskader flere gange, oplever at ”det virker”. De får en kortvarig pause fra det der ellers er svært. Man kan sige, at dem der selvskader, faktisk gør det for at få det bedre – at det er en overlevelsesstrategi.

Men effekten er kortvarig og mange oplever sig efterfølgende skamfulde og gør hvad de kan for at skjule det for andre.

Derfor er den hjælp man oftest har brug for, hvis man selvskader, en hjælp der fokuserer på at lære egne følelser at kende og finde alternative måde at håndtere svære følelser og tanker på – eller måske nærmere at finde på måder at leve med de svære følelser og tanker, som livet bringer. På den måde er det en hjælp, der både afhjælper selvskaden, men samtidigt lærer én nogle værdifulde færdigheder til resten af livet.

Det er vigtigt at få hjælp
Hvis selvskade går hen og bliver en måde at takle vanskeligheder på, går det også hen og får sit eget liv. Med tiden vil man opleve at man selvskader oftere og oftere og at den skade man påfører sig selv må intensiveres, for at opnå den samme effekt. Det bliver altså en ond cirkel, som kan blive sværere og sværere at bryde ud af uden hjælp fra andre.